Keto sernik waniliowy [keto, low carb]

Keto sernik waniliowy [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 173
  • Tłuszcze: 11,2
  • Węglowodany netto: 2,4
  • Białko: 11,4

 

Sernikao :) czyli sernik królewski w wersji keto. Pyszny, aksamitny, idealny deser.

Składniki     

Masa sernikowa :

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 100 g śmietanki 36%
  • 3 jajka
  • 150 g erytrytolu
  • 2 – 3 kropelki aromatu waniliowego
  • 40 g budyniu waniliowego

Kruszonka:

Spód:

Przygotowanie     

1. Spód:

Ubijamy jajka z erytrytolem – po ubiciu dodajemy resztę składników (mąki, proszek do pieczenia) na końcu guma guar.

Spód wykładamy na papier do pieczenia o średnicy 24-26 cm.

Odkładamy na bok.

2. Kieszonka:

Jajka ubijamy z erytrytolem, a następnie dodajemy pozostałe składniki. Ciasto wkładamy do lodówki albo zamrażarki na czas, w którym będziemy robić masę sernikową.

3. Masa sernikowa:

Jajka ubijamy z erytrytolem, dodajemy resztę składników i ubijamy mikserem na gładką masę.

Masę sernikowa wylewamy na nasz spód kakaowy, wyciągamy ciasto na kruszonkę i kruszymy w ręce albo jeśli bardzo stwardniała ścieramy na tarce (grube oczka).

Pieczemy w 180 stopniach przez 60-70 min.

Gotowe!

Powrót do blogu

14 komentarze(-y)

Ja też zmodyfikowałam. Spód 300 g orzechów włoskich zblendowanych i 3 łyżki oleju mtc zagniotlam. Konsystencja kruchego ciasta wyszła po dodaniu ok 1 łyżki mąki kokosowej. Wyłożyłam masę i piekłam ok 8 minut 160 stopni w piekarniku. Do masy serowej z suchych składników było: 2 płaskie łyżki mąki kokosowej i 2 miarki białka waniliowego wpc. Pyszny wyszedł. Smacznego

Martaa

Spróbowałem ten przepis, jednak kruszonkę i spód zrobiłem tak jak napisał SOOVEEN w poprzednim komentarzu. Spód nie wyszedł kruchy – ser za bardzo przesiąka. Nie jest to tragedia, ale kolejnym razem spróbuję go podpiec, wystudzić i dopiero na tak przygotowany spód wylać masę i posypać kruszonką. Kolejna uwaga – jak ktoś nie lubi cienkich spodów, to radzę przygotować go z 2 porcji (kruszonka z jednej porcji jest ok).

SZCZEPAN

Spód bez podpiekania?

Szczepan

Witam czy zamiast budyniu można dać białko o smaku waniliowym? Nie ma masła w spodzie i kruszonce?

Barbara

Czy zamiast mąki kokosowej+migdałowej można użyć tylko kokosowej?

Gosia

Zostaw komentarz