Keto eklerki [keto, low carb]

Keto eklerki [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 385
  • Tłuszcze: 35,6
  • Węglowodany netto: 2,6
  • Białko: 10,5

     

    Witam Was moi drodzy.

    Dziś mam dla Was pyszne eklerki w wersji keto. Można z powodzeniem przypomnieć sobie jak smakują. Testowanie zajęło mi trochę czasu, ale w końcu mamy to. Polecam, ponieważ zebrały dużo pochwał od testerów ;)

    Składniki     

    Ciasto:

    Krem:

    Dekoracja:

    • 50 g czekolady 85%

      Przygotowanie     

      Zabieramy się za ciasto.

      Zagotowujemy razem masło i wodę. Wsypujemy wymieszane ze sobą wszystkie mąki i energicznie mieszamy do zaparzenia ciasta – ok 1min.

      Po schłodzeniu ciasta dodajemy po 1 jajku i ubijamy mikserem. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia.

      Ciasto wyciskamy, przez rękaw cukierniczy. Jeżeli ktoś nie ma, można uformować łyżką.

      Pieczemy 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200°C.

      Teraz pora na pyszny krem.

      Mascarpone, erytrytol i śmietankę, ubijamy razem. Jeszcze ciepłe eklerki kroimy na pół, po długości (jak na zdjęciach). Nakładamy na spód jednej połówki dżem, następnie krem i przykrywamy drugą połówką.

      Jako dekorację można rozpuścić 50 g czekolady 85% i polać po wierzchu.

      To wszystko, prosto łatwo i przyjemnie. Życzę udanych wypieków.

      Pozdrawiam!

      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz