Mazurek [keto, low carb]

Mazurek [keto, low carb]

Bilans makroskładników dla 100g gotowego dania:
  • Kcal: 354
  • Tłuszcze: 27,1
  • Węglowodany netto: 10,1
  • Białko: 14,2

     

    Witam Was Kochani. Coraz bliżej święta, więc na stół też by się coś przydało specjalnego. W naszym wypadku, wydanie specjalne: przekozacki, przeszybki i przepyszny mazurek. Do dzieła!

    Składniki     

    Ciasto:

    Polewa:

      Przygotowanie     

      Wszystko oprócz dżemu, wrzucamy do malaksera i miksujemy. Kawałek ciasta odłożyć na później- zrobimy z niego wałeczki, którymi udekorujemy i podniesiemy brzegi naszego ciasta (patrz zdjęcia poniżej). Resztę ciasta wałkujemy i wykładamy do foremki (20/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy aby papier uprzednio spryskać tłuszczem. Na
      wyłożonym cieście robimy obwódkę z przygotowanych wcześniej wałeczków. Nacinamy w ładne wzorki.

      Teraz rozsmarowujemy dżem i do piekarnika. Temperatura 180°C, pieczemy 20 min.

      Po schłodzeniu ciasta, dekorujemy polewą.

      Śmietanę zagotować, dodać połamane czekolady. Zaczekać ok 2 min. Wymieszać, dodać orzechy i nałożyć na dżem. Na wierzchu układamy dekorację z płatków migdałowych, a w środek owoc (wiśnia, malina, borówka- do wyboru).

      Widzicie, bardzo proste i szybkie ciasto. Zrobione w pół godziny. Polecam!

      Pozdrawiam!

       

      Powrót do blogu

      Zostaw komentarz